Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Кадровиците на съдебната власт излагат на риск процедурата по избор на главен прокурор

Президентът Румен Радев
Снимка: Мая Райнова

"Кадровиците на съдебната власт“ излагат на риск процедурата по избор на нов главен прокурор на България, издигайки само един кандидат. Това коментира президентът Румен Радев по повод на избора на нов главен прокурор и действията на Висшия съдебен съвет.
Според президента Радев по този начин не може да се отговори на обществените очаквания и да се възстанови доверието към съдебната система.
"Настоящият Висш съдебен съвет след всичко, което натвори, не може да отговори на тези високи обществени очаквания, защото нееднократно демонстрира, че е подвластен на политическата конюнктура и е изтъкан от зависимости. Демонстрира го и с последното си решение да издигне само един кандидат на този пост.

Затова и народните представители - настоящи и бъдещи - трябва да си дават ясна сметка, че навременното избиране на членовете на тези важни органи, какъвто е Висшият съдебен съвет, не е въпрос на желание или възможност", коментира държавният глава.

Според президента Румен Радев в момента берем отровните плодове от промените в българската Конституция.

Процедурата с един кандидат води до напрежение не само в професионалните среди, но и в цялото общество:

"По този начин да изложат на риск и самата процедура и да нанесат един пореден сериозен удар върху тази система, която е изключително важна за българската държавност", отбеляза президентът.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна