Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев за позицията на Мицкоски: Изключително важно е да правим разлика между диалог и преговори

Президентът Румен Радев.
Снимка: Мая Райнова

Президентът Румен Радев призова политическите партии да започнат големия дебат как, ако вземат властта, ще направят България по-силна, по-стабилна и по-богата.

А по повод изразената от премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски готовност за преговори относно евроинтеграцията на неговата държава, държавният глава посочи, че винаги е готов на диалог, но, ако става въпрос за преговори, от страна на Скопие те трябва да се водят основно с Европейската комисия.
Румен Радев изрази убедеността си, че политическите партии само ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата кой е по-лош.

На въпроса дали очаква сформирането на редовно правителство, държавният глава посочи: "И аз като вас очаквам резултатите от изборите и ще мога да ви отговоря на този въпрос".

Относно готовността за диалог на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски Румен Радев отговори:

"Аз винаги съм бил отворен за диалог, но е изключително важно да правим разлика между диалог и преговори. Преговорите между България и Република Северна Македония приключиха през юли 2022 година, когато подписахме двустранния протокол по Договора за добросъседство и сътрудничество между нашите страни.

Ако говорим за диалог, той следва да се води основно между Северна Македония и Европейската комисия", посочи президентът.

Вчера премиерът на Република Северна Македония изрази готовност да се срещне с българския президент, за да бъде намерено решение "в дългосрочен план", което да гарантира успеха на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз въз "основа на критериите от Копенхаген".

Слухове, че за такава среща ще посредничи унгарският премиер Виктор Орбан на 7 ноември, разпространиха медиите в Скопие.
Мицкоски обаче и вчера повтори твърдението си, че в България имало македонска общност и че правата ѝ трябвало да бъдат разгледани паралелно с разговора за вписване на българите в македонската институция.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени