Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж призова Техеран да помогне за деескалация на напрежението в Близкия изток

Снимка: БТА

Франция поиска от Иран да използва влиянието си в Близкия изток, за да съдейства за деескалация на конфликтите в региона.

В телефонен разговор с иранския си колега Масуд Пезешкиан, президентът Еманюел Макрон е посочил, че Техеран носи отговорност за ситуацията предвид факта, че "дестабилизиращите актьори" в тези конфликти се ползват с подкрепата му - казаха от Елисейския дворец.

Пезешкиан е помолил френския лидер да принуди заедно с другите европейски лидери Израел да спре "геноцида и престъпленията в Газа и Ливан".

През последните дни Макрон подкани на няколко пъти да спре въоръжаването на страните, воюващи в Ливан и Газа.

Иранският външен министър Абас Аракчи обяви днес, че страната му е подготвена и не се страхува от война, но ще работи за справедлив мир в Ливан и палестинските територии.

По-рано тази вечер обаче поддържаната от Техеран групировка "Хизбула" постигна пробив в израелската противовъздушна отбрана - дрон на групировката рани 67 души в северния град Бинямина.

Здравните власти в Ливан издадоха преди малко равносметката си за вчерашния ден - повече от 50 са загинали в страната в събота в резултат на израелските бомбардировки. Общият брой на жертвите от 23 септември досега надхвърля 1300, по данни на АФП.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени