Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи тест по природни науки на електронни устройства за 61 хиляди деветокласници

Снимка: БГНЕС

За първи път цял випуск от 61 000 деветокласници ще се яви на теста по природни науки на електронни устройства. Изпитът ще се проведе днес и утре от 08.00 часа, като училищата имат възможност да изберат да го проведат в единия или в двата дни. От Министерството на образованието и науката уверяват, че вече е създадена цялата необходима организация, а на учениците е била дадена възможност да се упражняват с примерни задачи в електронна среда.

С теста ще бъдат оценени знанията на деветокласниците по биология и здравно образование, физика и астрономия, както и химия и опазване на околната среда.

"В тези три области в тестовете ще има по 10 въпроса, които са тип казуси. Те могат да бъдат с отворени отговори, да бъдат избираеми отговори, могат да бъдат и с кратък отговор, който децата пишат на клавиатурата на кирилица. В рамките на отделните модули времето също е определено на 30 минути", каза просветният служебен министър професор Галин Цоков:

Резултати от изпита могат да бъдат вписани като текуща оценка по съответния предмет, но само по желание на ученика и по преценка на учителя. Предстоящата проверка на знанията на деветокласниците по природни науки ще е и подготовка за теста "Пиза" през следващата година.

"Първо, подготовка за това, че те ще работят на електронни платформи и второ, ще решават подобен тип практически задачи".

Задачите в теста ще бъдат подготвени централизирано и няма как да се преписва. Когато се натрупа практика, може да се премине и към електронно външно оценяване на учениците, увери още Галин Цоков.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени