Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спаска Тарандова: Желаещите да работят като библиотекари намаляват

| Интервю
Спаска Тарандова
Снимка: Пламена Бачийска

"Любителите на традиционната хартиена книга на някакво ниво намаляват, но си има едно твърдо ядро от 25%, което наистина има тези навици и чете. Ние трябва да отговаряме и на новите тенденции. Все повече се чете от екран. Все още сме длъжници на българското общество, тъй като библиотеките не предлагат електронни и аудиокниги".

Това заяви пред БНР Спаска Тарандова - изпълнителен директор на фондация "Глобални библиотеки – България".

"Все още сме длъжници по отношение на финансирането на библиотеките. Непрекъснато се работи с Министерството на културата и финансовото министерство за увеличаване на средствата за закупуване на книги. Все още един от основните инструменти продължава да бъде програмата на МК "Библиотеките - съвеременни центрове за четене и информираност", в която могат да кандидатстват всички обществени библиотеки в страната. Но 2 млн. лв. за 3000 обществени библиотеки в страната е крайно недостатъчно. А от самите бюджети могат да отделят по-големите библиотеки, тъй като имат по-добро финансиране", обясни тя.

Тарандова се надява в бъдеще да се въведе стандарта за библиотечно-информационно обслужване, който да бъде обезпечен с нужните средства. 

В предаването "Преди всички" тя посочи и друг проблем - че желаещите да работят като библиотекари намаляват

Спаска Тарандова разказа и за националния форум "Библиотеките днес", който ще се проведе днес и утре в Топлоцентрала. Темата на събитието тази година е свързана с грамотността, достъпа и гражданското участие

"Тази година ще имаме 3 сесии по важни за библиотеките и обществото ни теми. Едната е свързана с четенето и грамотността и как през годините различни заинтересовани страни, като библиотеки, издатели, училища си взаимодействат, така че да намерим онези подходи, с които да работим с децата и учениците, за да формираме навици за четене, които са ключови в съвременното общество. Другата тема, която ще бъде засегната, е достъпът до технологии. Най-важното, за което ще говорим, е как изкуственият интелект на едно ниво ще повлиява промяната на медийната среда. Затова библиотеките работят много в посока на повишаване на цифровите умения на гражданите и медийната им грамотност, за да бъдат защитени доколкото се може в електронна среда". 

На събитието ще се говори също за медийната грамотност на възрастните хора и тяхното поведение в дигитална среда. Според Тарандова по-възрастните стават уязвими на пропаганда и дезинформация. По думите ѝ младото поколение е малко по-подготвено да се ориентира в различните канали, докато възрастният човек се отнася по-доверчиво към тази информация. 

Проведени са и обучения в 20 малки населени места. Има доста села в страната, където читалището е единственото място за събиране на хората и за възможност да обсъждат различни теми, поясни Тарандова. По думите ѝ чрез тези обучения е повишена медийната грамотност на възрастни между 60 и 80-годишни. 

Цялото интервю на Веселина Миланова със Спаска Тарандова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени