Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излиза от ареста под гаранция

Софийски градски съд провежда съдебно заседание по искане за по-лека мярка, подадено от бившия директор на Агенция "Митници" Петя Банкова, 14 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

След шест месеца в ареста бившият ръководител на Митниците Петя Банкова излиза на свобода. Това реши Софийският градски съд, за по-лека мярка за неотклонение настоя и прокуратурата.

Тя излиза от ареста срещу гаранция в размер на 10 000 лв.

Мярката за неотклонение на Банкова бе променена с два основни аргумента – тежко здравословно състояние и онкодиагноза, поставени през последните месеци, докато е била в ареста.

Според съдия Тони Гетов е намаляла опасността тя на свобода да въздейства на свидетели, така че няма причина за нейното задържане.

Прокуратурата обичайно настоява задържането да продължи, но този път предложи парична гаранция, считайки, че не е налице опасност Банкова да се укрие и следва на същата да се приложи адекватно лечение.

От думите на прокурора стана ясно, че на 10 октомври Петя Банкова е била разпитана два пъти. Нито прокурорът, нито защитници на Банкова уточниха за какво е станало дума в тези разпити.

Прокурор Ненкова и адвокатите на Петя Банкова  - Аделина Натина и Людмил Рангелов, бяха лаконични за съдържанието на разпитите:

"Обвиняемата съдейства на разследването. Разпитана е в качеството на обвиняем и е дала обяснения, които са от значение за делото. На този етап не мога да изнасям информация по делото, тъй като разследването все още продължава".

"Не е дала никаква информация срещу останалите. Може да е обяснила някакви нейни заключения, но тя никога не е твърдяла, че който и да било е знаела, че е вършил каквото и да било нередно. Това го обясни".

"Не е това, което очаквате. Не е сделка".

По думите на съдия Гетов тя съдейства на разследващите по отношение на останалите от организираната престъпна група за престъпления срещу данъчната и митническата система, както и за влияние върху нейни подчинени. 



Заедно с Петя Банкова обвиняеми са бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, който е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв. В ареста са хасковските бизнесмени Стефан и Марин Димитрови.

Наскоро бе съобщено, че в Сърбия е задържан и последният от групата – Никола Николов - Паскал. Все още няма яснота дали той ще бъде предаден на властите у нас.

Ако днешното решение не бъде протестирано, в края на седмицата Банкова ще напусне ареста.

По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени