Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън с Нобеловата награда за икономика за 2024 г.

Снимка: Скрийншот/nobelprize.org

Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2024 г. "за изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета", съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, предаде Ройтерс.

Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел, е последната, която ще бъде присъдена тази година и е на стойност 11 милиона шведски крони (около 1,1 млн. долара).

"Намаляването на огромните разлики в доходите между държавите е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Лауреатите демонстрираха значението на обществените институции за постигането на това", отбеляза Якоб Свенсон, председател на комисията за наградата за икономически науки.

"Общества с лошо върховенство на закона и институции, които експлоатират населението, не генерират растеж или промяна към по-добро", добавят организаторите на наградата на уебсайта си.

Дарон Аджемоглу и Саймън Джонсън работят в Масачузетския технологичен институт, докато Джеймс Робинсън е в Чикагския университет.

Аджемоглу и Джонсън наскоро си сътрудничиха за книга относно технология за проучване през вековете, която демонстрира как някои технологични постижения са по-добри в създаването на работни места и разпространението на богатство от други.

Наградата за икономика не е една от първоначалните награди за наука, литература и мир, създадена по волята на изобретателя на динамит и бизнесмен Алфред Нобел и присъдена за първи път през 1901 г., а беше по-късно допълнена, учредена и финансирана от Централната банка на Швеция през 1968 г., напомня агенцията.

Предишни победители при Нобеловата награда по икономика включват множество влиятелни мислители като Милтън Фридман, Джон Неш - изигран от актьора Ръсел Кроу във филма от 2001 г. "A Beautiful Mind" - и наскоро беше връчена на бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Миналата година икономическият историк от Харвард Клаудия Голдин спечели наградата за работата си, изтъкваща причините за неравенството в заплатите и пазара на труда между мъжете и жените.

Наградата за икономика е доминирана от американски академици от самото ѝ създаване, докато базираните в САЩ изследователи също така са склонни да отчитат голяма част от победителите в научните области, за които лауреатите за 2024 г. бяха обявени миналата седмица.

Тази серия от награди започна с американските учени Виктор Амброс и Гари Равкън, които спечелиха наградата за медицина в понеделник, и завърши с японската Nihon Hidankyo, организация на оцелели от Хирошима и Нагасаки, борещи се за премахване на ядрените оръжия, като получиха наградата за мир в петък.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени