Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Динко Дерменджиев ще е до стадиона на любимия ФК "Ботев"

Снимка: yellowblack-foundation.org

В предаването “Радиокафе“ акцент и върху тема, свързана с нашата памет, с една инициатива за построяване на паметник около стадион "Христо Ботев" в Пловдив на една легенда на българския футбол и на едноименния местен клуб – Динко Дерменджиев-Чико.

Инициативата на Фондация „Жълто и Черно за изграждане паметник на легендарния футболист в подстъпите към стадион “Христо Ботев“ вече е в ход.

Повече за това разказа доц. д-р Видин Сукарев -  председател на фондацията,  дългогодишен музеен специалист и университетски преподавател. Той е автор на над 50 научни публикации, сред които 5 монографии, на над 20 музейни изложби и десетки популярни статии за историята и културното наследство на Пловдив. Член е на Центъра за стопанско-исторически изследвания, редактор и рецензент в научни издания. Потомствен ботевист.

"Идеята циркулира отдавна. Още от 2019 година, когато почина Динко Дерменджиев, бе в процес на обсъждане и ние се заехме да ѝ предадем материя и посока на развитие. Започна събирането на средства, обявили сме конкурс, предполагам, че до 20 ноември ще има излъчен победител, посочи доц. Видин Сукарев,

В разговора ще чуете впечатленията и емоциите, които Сукарев сподели от изминалия мач на националния ни отбор в Пловдив,

  • Фондация "Жълто и Черно“ си поставя за цел да работи за издигане авторитета на футболен клуб "Ботев" Пловдив, опирайки се на неговите забравени и непознати за мнозина днес история, традиции и ценности, развивайки същите напред във времето. Основен акцент в дейността ѝ са културната, просветна и благотворителна дейност, с което ще допринася за доброто име на любимия футболен клуб в обществото.

Инициативата за създаване на фондацията е на кръг ентусиасти, които се занимават от дълго време  с проучване и популяризиране на историята на  ФК “Ботев“ – Пловдив.
"Основахме фондацията на 8 септември 2022 година. В момента членовете ѝ са 18 - хора, свързани с „Ботев“ Пловдив по различни линии, но най-вече, заради любовта към този отбор, не просто само като фенове, но и като хора, които искат клубът да заеме подобаващото му се място в обществения живот на Пловдив, както е било някога - посочи Видин Сукарев. - Първият  български паметник в града - паметникът на Христо Ботев, и създаден от членове и привърженици на футболния клуб. Той и до ден днешен се намира пред стадиона."

Сукарев подчерта, че ФК "Ботев" има утвърдено присъствие в Калофер при честването на годишнини, свързани с патрона на клуба.
Информация за
настоящите и бъдещи инициативи на Фондация "Жълто и Черно“, можете да откриете на нейната интернет страница, както и във фейсбук, където ще намерите и повече информация как да се включите в настоящата кампания за изграждането на паметника на Динко Дерменджиев.

Чуйте разговора на Боян Бочев с доц. Видин Сукарев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени