Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 561

Да търсим знаците

Иван Момчев (вляво) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 561 "Трамвай по желание" представя на своята публика последните исторически издирвания на кинорежисьора и писателя Иван Момчев.

В присъщия си стил той е сътворил истинска кинодраматургия за премълчаната летопис в българската история. Това не е религиозен, нито научен труд, но съдържа по малко и от двете, уточнява авторът. Заглавието на литературно-историческото изследване е "Дълбоки знаци от прамълчаваната летопис".

Книгата съдържа внимателно подбрани акценти от българската история. Режисьорът-писател е привърженик на схващането за ранното християнизиране на трако-българското поселение по нашите земи. Особено ценни са изследванията му за връзките между езика и вярата на древните българи и нишката, която ги свързва със съвременността. 

Работата е там, че по нашите земи живее един от най-древните народи. И един вълшебен ключ от съкровищницата на човешката цивилизация лежи зарит в плодородния чернозем, сред дъхавите градини и хилядолетните лозници на Балканите" – въвежда в темата авторът.

Подходът си Момчев заимства от Херодот, който казва, че "историята е разказ". Но добавя, че ако този разказ не носи поуки, е празно занимание.

Иван Момчев е режисьор, писател, съучастник във възстановяването и член-наблюдател на разтурената от комунистическата власт и подменена с БАН през 1947 г. Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ). Автор е на филмови сценарии, както и на романа "Борис". Работил е в Министерството на културата – Главна дирекция "Музика", в тогавашните дирекции "Забавно изкуство" и "Специални програми". Бил е организатор и комендант на Националния преглед на вариететните артисти и на национални прегледи на оркестрите за народна музика, в т.ч. и на най-известния – в гр. Стамболово.

Също така Иван е активен съучредител и организатор на Първия велик събор на българите по света, проведен на 1-3 ноември 2008 г. във Варна, когато е избран за главен секретар на Световния парламент на българите.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени