Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване за ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобел на трима американски икономисти

Носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс А. Робинсън дава интервю за Асошиейтед прес от дома си в квартал Хайд Парк в Чикаго, 14 октомври 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Изследването върху ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобеловата награда за икономика на трима американски икономисти. Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха престижната награда, която се присъжда от Шведската централна банка в памет на швейцарския индустриалец и филантроп Алфред Нобел.

Тримата автори ще поделят помежду си 10 милиона крони или около 900 000 долара за приноса си към икономическите науки.

Общества със слабо върховенство на закона и институциите, които експлоатират населението, не генерират растеж или промяна към по-добро – това е изводът на Комисията за наградата за икономически науки, след като са се запознали с изследването на Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън.

При представянето на победителите Якоб Свенсон от комисията обобщи важността на изследването на тримата американски автори:

"Емпиричният елемент от работата им значително подобри изследването на причинно-следствените ефекти на институциите върху благосъстоянието. Така те идентифицираха историческите корени на слабата институционална среда, която характеризира много страни с ниски доходи днес"коментира Свенсон, и обърна внимание на теоретичния принос на авторите: 

"Изследването обяснява защо "екстрактивните" икономически институции и диктатури често продължават да съществуват, въпреки че реформирането им би било от най-голяма полза. Той също така очертава условията, при които има вероятност институциите да се променят".

"Екстрактивни" институции е термин, въведен от Аджемоглу, и описва икономическите и политическите принципи, които концентрират власт и ресурси в ръцете на малък елит или управляваща класа, често за сметка на останалото население.

Реакциите в международната икономическа общност не закъсняха. В България икономистът Евгений Кънев реферира към книгата на двама от нобелистите – Аджемоглу и Робинсън, озаглавена "Защо нациите се провалят: Същността на властта, благосъстоянието и бедността". 

"Настолно четиво за българите, които желаят да узнаят кой, как и защо спъва България", написа Кънев в социалните мрежи. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени