Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Ще се вслушаме в САЩ, но сами ще решим как да отговорим на иранския удар

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел ще се вслуша в Съединените щати, но ще вземе сам решение как да отговори на иранския ракетен удар преди две седмици. Това се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. 

"Ще взимаме решенията според нашите национали интереси", се казва още в изявлението на Нетаняху от тази сутрин. То беше приложено към статия на Washington Post, в която се твърди, че Нетаняху е казал на администрацията на президента Джо Байдън, че Израел ще удари ирански военни, а не ядрени или петролни цели.

По-рано миротворците на ООН, разположени на границата между Ливан и Израел съобщиха, че остават на позициите си въпреки призивите на Израел да се преместят.

"Искам да подчертая, че това решение беше много внимателно обмислено. Разбира се, безопасността и сигурността на миротворците е първостепенен приоритет", подчерта заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа. През последните дни напрежението между Израел и мисията на ООН ЮНИФИЛ се увеличи. Петима миротворци бяха ранени от израелската армия, което предизвика остри критики към Израел.

След като вчера отново призова "сините каски" да се изтеглят от определени позиции по границата между Израел и Ливан, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е напълно "невярно", че израелската армия сили е атакувала ЮНИФИЛ.

Бенямин Нетаняху заяви вчера, че Израел ще продължи да се бори безпощадно с проиранската групировка "Хизбула" в Ливан, ден след най-смъртоносната атака на организацията на израелска земя в продължение на близо месец военна ескалация. Той също така повтори, че "Хизбула" използва съоръженията и позициите на ЮНИФИЛ като прикритие за своите атаки срещу Израел.

Съветът за сигурност на ООН изрази дълбоко безпокойство от израелския обстрел на позиции на миротворците на ООН в Ливан и призова всички страни в конфликта да гарантират безопасността и сигурността на мисията ЮНИФИЛ.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна