Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяват преговорите между партиите за съставяне на правителство във Виена

Виена, 16 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австрия днес се възобновяват преговорите между парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Крайнодясната Партия на свободата, която спечели парламентарните избори в края на септември, е политически изолирана. Политическият пат във Виена е още една причина Австрия да не вдига ветото си срещу приемането на България и Румъния в Шенген по суша. 

Председателят на Партията на свободата Херберт Кикъл настоява, че като победител на парламентарните избори трябва да получи мандат за съставяне на правителство.

"Даването на мандата на партията, спечелила изборите, е демократична традиция в Австрия", обясни Кикъл. Той обвинява канцлера Карл Нехамер, че блокира победителя в изборите и се стреми към "коалиция на губещите" със социалдемократите и либералите. "Приемете най-накрая волята на избирателите", заяви още Кикъл. 

От Народната партия на канцлера потвърдиха, че няма да влизат в коалиция с крайната десница.

"За съставянето на правителство е нужно парламентарно мнозинство", обясни генералният секретар на консерваторите Кристиян Щокер.

"Крайнодесните не трябва да се учудват, че след като пет години са наричали всички останали партии предатели сега не могат да намерят съмишленици в парламента. Нас ни разделят светове - както като партийна програма, така и като идеология", заяви Щокер, според когото една трета от австрийците са гласували за крайнодесните популисти, но две трети от избирателите са против тяхното влизане във властта.

Австрийският президент Александър ван дер Белен беше категоричен още в изборната нощ, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на антиевропейска партия. След първия кръг разговори с петте парламентарни сили той даде още време за преговори.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна