Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Допълнителна дата за изпита по природни науки в 9. клас заради техническите проблеми

Снимка: Ани Петрова

След сигнали за проблеми при изпита на електронни устройства в 9. клас, от Министерството на образованието обявиха, че за отказалите се ученици ще има допълнителна дата по желание. Ведомството прави подробен анализ на всички технически проблеми, възникнали по време на изпита по природни науки на електронни устройства в 9. клас, който се провежда вчера и днес. 

Това съобщиха от министерството по повод сигнал на Диян Стаматов, председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, че една от двете електронни изпитни платформи, определени за теста, не е сработила навреме заради претоварване и поради тази причина деветокласниците от учебното заведение са били освободени след 30 минути чакане платформата да заработи. 

"В момента, в който бяха въведени електронна поща и парола, тези, които се използват от всички ученици за влизане в Националната платформа на Образователното министерство, се изписваше, че не може да се влезе и системата е пренатоварена".

Това е продължило час и 20 минути, след което работата на системата е била възстановена, обясни Стаматов:

"Предполагам, че болшинството от учениците са напуснали, тъй като това не е нормално да се чака час и половина за начало на изпитен формат. Той няма задължителен характер, най-вероятно втори път ще бъде направен подобен опит. За голямо съжаление на много места е този казус".

В понеделник изпит положиха около 28 000 деветокласници от общо 61 000, колкото наброява целият випуск. Днес това трябваше да направят всички останали.

От МОН изтъкват, че в първия ден входът в системата се е осъществявал чрез генериран QR код, а в днешния - чрез въвеждане на потребителско име и парола. Това е довело до трудности при влизане и допълнително натоварване на системата. В резултат на това, теста днес са преминали над 16 500 деветокласници. 

10 000 ученици са се отказали или са срещнали технически проблеми в хода на решаването му. За тях ще бъде организирана допълнителна дата, в която, по желание, могат да се явят отново на онлайн теста, посочват от МОН.

119 СУ в София едно от учебните заведения, в които изпитната платформа е започнала работа с 1 час и 20 минути закъснение. Стаматов изтъкна, че проблеми е имало и в много други училища и препоръча да не се използват системи, които не работят.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна