Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел бомбардира Ивицата Газа, Ливан и Сирия

Разрушени сгради в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, архив.
Снимка: АП/БТА

Израел бомбардира днес Ивицата Газа, Ливан и Сирия, а Съединените щати - Йемен - в нестихващата война в Близкия изток. Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар вероятно е бил елиминиран днес в Газа, съобщиха израелските въоръжени сили. Самите те обаче не потвърждават още информацията.

В съобщението на израелската армия се казва, че при операциите в Газа са били елиминирани трима терористи. В сградата, в която са били убити, не е имало заложници на групировката.

Дали един от убитите е Синуар, се очаква да покаже ДНК тест. Израел разполага с негова проба от годините му, прекарани от него в затвор там преди да бъде един от над 1000 палестинци, освободени през 2011 година в замяна на връщането на заложника Гилад Шалит в Израел.

Засега липсва каквато и да било допълнителна информация в кое населено място в Газа са елиминирани тримата терористи и как точно. Според израелското армейско радио това е станало в южния град Рафах.

Часове по-рано агенция Ройтерс информира, че Израел е съсредоточил операциите си днес в северния град Джабалия. Освен бомбардировки от въздуха, сгради са обстрелвани с танкови оръдия или взривявани от пехотата.

Поразено е било училище, в което са били настанени бежанци. Загинали са най-малко 22-ма души, включително деца. "Хамас" отхвърли израелските твърдения, че в сградата е имало бойци на групировката.

Израел междувременно бомбардира и Южен и Източен Ливан. Експлозии е имало в околностите на град Тир и в долината Бекаа. Засега няма информация нито за мишените там, нито за евентуални жертви - цивилни или членове на "Хизбула".

Израелска бомбардировка по-рано е имало и в сирийския град Латакия - бастион на режима на Башар Асад на около 100 километра северно от ливанската граница. Според опозиционната сирийска Обсерватория за човешки права е ударен оръжеен склад на "Хизбула" там.

А Съединените щати са използвали снощи стратегически стелт бомбардировачи Б-2 срещу 5 подземни бункера на хусите в Йемен, в които били складирани елементи от ракетни установки. Пентагонът отбеляза, че това е демонстрация, че може да удари каквото и да било и където и да било по света.

Иран отправи контразаплаха - по-скоро само към Израел - че ако отвърне на ракетния бараж от началото на месеца, ще има отговор на отговора. И че никакъв ракетен щит няма да бъде в състояние да му попречи.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна