Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Молдова заяви, че модовци са обучавани в Русия как да участват в протести

Заместник-председателката на проруската молдовска партия "Шор" Марина Таубер говори на демонстрация в Кишинев по време на протест срещу прозападното правителство и ниския стандарт на живот в Молдова, 28 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Молдова заяви днес, че е разкрила схема, включваща молдовци, които са били изпращани редовно в Русия за обучение как да участват в протести и други граждански вълнения в страната, предаде "Ройтерс".

Тя изрази предположение, че групата, отговаряща за организиране на обучението, е свързана с молдовския политик в изгнание Илан Шор.

Властите съобщиха, че молдовци са били отвеждани на групи за обучение в Русия редовно от юни. Според тях общо около 300 души са участвали в обучението. Молдовските власти казаха също така, че могат да предоставят само ограничена информация поради продължаващото разследване.

Шор, проруски настроен бизнес магнат, беше осъден миналата година задочно на 15 години затвор във връзка с изчезването на 1 милиарда долара от банковата система на страната през 2014 г, наречена "кражбата на века" в Молдова.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна