Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционни български млечни продукти ще бъдат представени на национален събор в Луковит

Снимка: Пламен Христов, БНР

В Луковит започва тридневен национален събор "Млечният път на България през вековете", който се организира за пети път от сдружението "Български традиционни млечни продукти" в партньорство с община Луковит. На откриването ще присъства и министърът на земеделието Георги Тахов.

По време на събора, който се организира за пети път производители ще представят традиционни български млечни продукти, поясни кметът на Луковит Иван Грънчаров.

"Идеята и целта е да се популяризират именно българските млечни продукти като новото всъщност е това, че вече има защитено наименование за произход, който вече е малко по различен от действащия досега БДС. Разликата е в това, че стандартизирани български млечни продукти, в случая кисело мляко и сирене, трябва да са произведени само и единствено от сурово българско мляко и това мляко да е получено чрез хранене на животните с българска суровина. Основното е, че защитаваме изцяло българските продукти, българските производители, българските фермери и млекопреработватели".

Гостите на събора ще могат да дегустират  сирена и вина, най-голямата луковитска баница и лютеницата на кмета.

Организаторите са подготвили и кулинарен конкурс за ястия с българско саламурено сирене и кисело мляко, разнообразна музикална програма и забавления. 

Откриването е в 12 ч. Съборът продължава до неделя.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна