Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският посланик на среща със смолянски ученици

Посланик Натаниъл Копси
Снимка: БТА, архив

Посланикът на Великобритания в България Натаниъл Копси се срещна с ученици от Езиковата гимназия в Смолян, за да представи инициативата "Посланик за един ден". Тя ще се проведе за осма поредна година от британското посолство. Целта е да се засили интересът на момичетата към дипломацията.

В елитната смолянска гимназия посланик Натаниъл Копси беше посрещнат по стара родопска традиция с пита мед и родопска гайда и песен.

"Много се радвам да бъда в България не по време на Брекзит, но по време на обновяването на нашите отношения с Европа, с Европейския съюз и с членовете на Европейския съюз, включително, разбира се, България, която е много важен партньор на Великобритания и много сме благодарни за нашето сътрудничество в България, сигурността в благоденствието", каза той пред учениците.

Инициативата е насочена конкретно към момичета между 14 и 18 години. Провежда се под формата на конкурс за есе по зададена тема, а победителките гостуват на британското посолство за няколко дни, обясни Вили Ангелова, съветник в политическия отдел.

"Седмицата, в която е 8 март, тогава организираме програмата, както каза посланика, започваме със среща при него. Запознаваме победителките с работата на различните екипи в посолството. Организираме им обучение, много практично насочено обучение и гледаме да е съвсем в началото на програмата, за да може после да се използват наученото в обучението, комуникационни умения, презентационни", посочи още тя.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна