Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебе загина, след като лодка с мигранти потъна край Франция

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бебе загина, след като лодка с мигранти, опитваща се да прекоси Ламанша, потъна, съобщиха британските медии, позоваващи се на информация на френските власти.

Инцидентът е станал край бреговете на Висан в Северна Франция. 

Претоварената малка лодка се е преобърнала и спасителите са успели да спасят 65 души, включително някои, които вече са били във водата. 

При последвалото издирване на повече хора в морето е намерено бебе в безсъзнание, което обаче по-късно е било обявено за мъртво. 

Патрулен катер на френските военноморски сили и хеликоптер са използвани по време на спасителните операции и издирванията. 

Статистиката показва, че 2024 година вече може да бъде обявена за най-смъртоносната за мигранти, пресичащи Ламанша от 2018 година насам. До момента от началото на годината има поне 53 загинали. 

Повече от 26 000 души са пристигнали с малки лодки във Великобритания от началото на годината. 

Гумените лодки често превозват 50 или повече мигранти, което е много повече от предишни години. Много от тях дори не носят спасителни жилетки при опасното пътуване. 

Главният изпълнителен директор на Съвета на бежанците Енвер Соломон каза за Би Би Си, че "сърцето му е разбито, че бебе загина в още една ужасна и депресиращо предотвратима трагедия в Ламанша". 

Стремежът да се разбият бандите на трафиканти на хора сам по себе си никога няма да бъде достатъчен, а правителството трябва да осигури безопасни и законни маршрути за бежанците, смята Соломон. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна