Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Байдън няма консенсус за предоставяне на Украйна на оръжия с далечен обсег на действие

Автор:
Лидерска среща в Берлин между Киър Стармър, Олаф Шолц, Джо Байдън и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания обещаха да продължат да подкрепят Украйна и осъдиха "продължаващата агресивна война на Русия".

След срещата си в Берлин четиримата лидери в съвместно изявление "потвърдиха решимостта си да продължат да подкрепят Украйна в нейните усилия да осигури справедлив и траен мир", предаде Франс прес.

Джо Байдън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Киър Стармър казаха, че са "обсъдили плановете си да осигурят на Украйна допълнителна сигурност, икономическа и хуманитарна помощ".

Президентът Джо Байдън заяви, че няма консенсус за предоставяне на Украйна на оръжия с далечен обсег на действие, предаде Ройтерс.

За това от месеци настоява украинският президент Володимир Зеленск пред западните си съюзници, за да може да бъдат нанасяни по-дълбоки удари на територията на Русия.

"В момента няма консенсус за оръжията с голям обсег", посочи Байдън пред репортери в Берлин.

Британският премиер Киър Стармър пък заяви, че ако Северна Корея е изпратила войски в Русия за войната на Москва срещу Украйна, както съобщава южнокорейското разузнаване, то това "мирише на отчаяние".

"Ако това е вярно, тогава според мен то показва ниво на отчаяние по отношение на Русия", заяви Стармър пред репортери в Берлин след среща между него, президента на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон.

Четиримата лидери подчертаха и "незабавната необходимост" от прекратяване на продължаващата повече от година война в Газа между Израел и "Хамас".

В съвместното си изявление те посочиха, че са съгласни относно "незабавната необходимост да се върнат заложниците у дома при семействата им, за прекратяване на войната в Газа и да се гарантира, че хуманитарната помощ достига до цивилни".

Лидери на САЩ, Гермнаия, Франция и Великобритания също така казаха, че на срещата си в Берлин са "обсъдили събитията в Близкия изток, по-специално последиците от смъртта на Яхия Синуар, който носи отговорност за кръвопролитията при терористичната атака от 7 октомври".

Те отбелязаха, че са обсъдили и конфликта в Ливан, където Израел се бори срещу "Хизбула", и "повториха осъждането на ескалиращата атака на Иран срещу Израел".

Киър Стармър коментира още, че убийството на лидера на "Хамас" Яхия Синуар от Израел може да помогне за прекратяване на боевете в Ивицата Газа.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна