Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Строежът на Националната детска болница ще започне през юни 2025 г.

3
Премиерът Димитър Главчев и здравният министър д-р Галя Кондева
Снимка: БТА

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, обяви служебният премиер Димитър Главчев.  Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение.

От мястото на вече почти разчистения терен, на който предстои да бъде изградена Националната детска болница, премиерът Димитър Главчев обяви:

"Хубавото е, че вчера е бил приет Плана за структура и капацитет на болницата, който включва 400 места и 26 отделения. Основната идея в това е да се осигури комплексно обслужване на българските деца. Здравето на българските деца е и трябва да бъде върховен приоритет за всички".

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева обясни кои ще са допълнителните отделения, тъй като първоначално беше заложено те да са 24 на брой. Тя посочи още, че се работи и в посока обезпечаване на необходимите медицински кадри за болницата.

"Допълнителните структури, за които убедихме консорциума, че за нашето здравеопазване те са важни и са необходими, са именно детската психиатрия, генетичната лаборатория, нуклеарната медицина и физиотерапия и рехабилитация". 

Галя Кондева коментира и недостига на кадри: 
В момента чрез проекта за насърчаване на специализациите в райони, в които липсват, и в специалности, които са недостатъчни, вече имаме записани около 100 кандидата плюс 1000 места за 2025-та година за сестри. Разработихме стратегия във връзка с недостига на медицински сестри. Знаете, че ни беше възложен", обясни здравният министър.
Предстои изготвянето на доклад, свързан с проектирането и строителството на болницата - каза Владко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания "За бъдеща детска болница":
"Трябва да бъде завършен целият проект, което ще се случи до 15 януари, за да може да стартираме обществените поръчки и съответно проектирането и строителството на болницата".
От своя страна Надежда Рангелова - член на Обществения съвет за Национална детска болница, посочи, че предстоят много важни стъпки, които трябва да се направят:
"Това е така нареченият финансово-икономически анализ, над 1000 служители на тази болница как ще бъдат финансирани, какви ще бъдат техните заплати".
Премиерът се надява след обявения вчера план, за 4 години да бъде наваксано 40-годишно закъснение.
Галерия: Юлияна Корнажева, БНР.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна