Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десета година: "Поход за свободата" в София

Снимка: Евелина Стоянова

В редица градове на България се провежда инициативата "Поход на свободата", чиято цел е да алармира за опасностите от трафика на хора.

В София такъв походът се провежда за десета година, а днес участниците тръгнаха от Националния дворец на културата.

Трафикът на хора се случва навсякъде по света и всеки може да стане жертва. Днес все още има милиони хора в робство. Приблизително една на всяка четири жертви е дете. България е основна страна-източник на трафик на хора в Европейския съюз, казват организаторите на инициативата, които облечени в черни тениски с надпис: "Поход за свобода", тръгнаха към Народния театър "Иван Вазов":

"Това е най-мащабната информационна кампания, която има за цел да информира обществото за проблема с трафика на хора, и опасностите, които това престъпление крие. Всеки един може да попадне в ситуация на експлоатация. Децата ни също биват много уязвими, особено когато говорим за онлайн-сексуална експлоатация, защото те имат много лесен достъп до социалните мрежи и това ги прави много уязвими и рискови. Хората могат да се обадят на националната телефонна линия за борба с трафика на хора -0800 20 100, ако искат повече информация. Ако забележат нещо, да не седят безучастни. Този проблем е актуален в днешно време. Има много хора по света, които са роби, при все, че сме 2024 година. Ние някаква съпричастност показваме. Ако аз с моя принос мога да помогна някой да остане свободен или никога да не влиза в трафик, това ще е уникално, наистина, и смислен живот", казаха участници в шествието.

Партньор на кампанията е Българското национално радио.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна