Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският върховен лидер: "Хамас" ще надживее убития си лидер

Снимка: Алами/Ройтерс

Дрон е бил изстрелян по къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северната част на страната. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей обяви, че групировката "Хамас" ще надживее убития си лидер Яхия Синуар. 

Нетаняху не се е намирал в имота му в град Кесария, съобщи негов говорител. При инцидента няма ранени. По-рано израелските въоръжени сили съобщиха, че изстрелян от Ливан дрон е достигнал северния израелски град. Кореспондент на Би Би Си уточни, че“ железният купол“ на Израел трудно се справя с мишени като дронове, за разлика от изстреляни ракети.

Най-малко двама души - мъж и жена са били убити при израелски удар с дрон близо до предимно население с християни град Джуние, на 18 км. северно от Бейрут. Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че израелският удар е бил насочен срещу конкретен автомобил.

Това е първото нападение на израелските сили в този район. На този етап не е ясно коя е била целта.

При днешен удар се съобщава за 11 убити в Ивицата Газа, след като вчера най-малко 33-а загинаха при друг удар срещу бежанския район Джабалия.

Палестинската групировка ще остане жива и след Синуар, обяви иранският аятолах Али Хаменей.

Нападенията на Израел в Ливан и Газа карат Иран да предприеме "легитимни стъпки", заяви от своя страна външният министър на Турция на съвместна пресконференция в Истанбул с иранския си колега.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви на срещата на министрите на отбраната от Г-7 в Неапол, че прекратяването на огъня е приоритет в Близкия изток и че убийството на лидера на Хамас Яхия Синуар от израелските сили може да увеличи шансовете за постигането му.

Борел също така каза, че мироопазващата мисия на ООН в Ливан може да бъде подсилена, тъй като е подложена на обстрел по време на сблъсъците между Израел и Хизбула.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна