Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Снимка: БНР

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК. 

Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров:

"Няма община, в която да не сме извършили смяна в секционните комисии, влизат масово списъци още за промяна. В 0.32 ч. имаме имейл от една от политическите партии с посочен списък за промяна на община, в която в 18.30 ч. сме гласували съответните промени".

В момента в цялата област се извършват обученията на членовете на секционни комисии, които са 6100, разпределени в 565 секции, 21 от които подвижни. Ако и след неделя, когато обученията приключват, смените продължат, това определено ще затрудни отчитането на изборния резултат, каза председателят на РИК:

"Винаги опираме до ресурса, който се ползва, като хора, в организацията на изборите. Трябва всички да сме наясно, че добре обучените членове на секциите произвеждат добре организирани избори. Необучени членове на секциите, които присъстват в изборния ден, предвещават само проблеми и препятствия пред избирателите да упражнят конституционното си право на глас".

442 устройства за машинно гласуване вече са доставени на определеното място и се охраняват от полицията.  

В понеделник ще бъдат доставени хартиените бюлетини, които за област Благоевград са 300 хиляди, както и изборните протоколи.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна