Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Газа съобщиха за над 70 жертви на израелски удари

Бейт Лахия, 8 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Газа съобщиха за най-малко 73-има загинали при израелски удари по град Бейт Лахия. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи в северната част на Ивицата Газа. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на жертвите да се увеличи, съобщиха контролираните от ислямистката групировка "Хамас" местни власти.

Катарската телевизия "Ал Джазира" съобщава още за най-малко два въздушни удара по южното предградие Дахия на ливанската столица Бейрут тази сутрин. Израелските военни бяха издали заповеди за евакуация за жителите на два квартала там, тъй като в там имало бази на "Хизбула", а по-рано са се включили системите за въздушна тревога в Северен Израел заради информация за изстреляни от Южен Ливан ракети и чути взривове.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че са поразили "терористична цел на Хамас" при удара си късно снощи в Бейт Лахия, при който са загинали най-малко 73-има души, като според местните власти сред тях има жени и деца, тъй като мястото е било "гъсто населен жилищен район". Израелските военни обаче оспорват броя на загиналите, тъй като, според тях, той не отговаря на тяхната "информация, използваните боеприпаси и точността на удара". В северната част на Ивицата Газа телекомуникационните и интернет услугите не са достъпни втори ден.

Жители и медици в Джабалия заявяват пред Ройтерс, че израелските сили затягат обсадата в най-големия от общо осемте лагера в палестинския анклав като освен бомбардировките не са допускани да влизат доставки на храни и лекарства, за да напуснат цивилните и лекарите лагера. Израелските власти отричат да планират извеждане на цивилни от Джабалия или други северни райони.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна