Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново направиха възстановка на Струмишката епопея

3
Снимка: Здравка Маслянкова

Военноисторическа възстановка на Струмишката епопея от преди 80 години беше пресъздадена на военния полигон "Беляковец“. Над 70 курсанти и участници от родолюбиви сдружения от България и чужбина претвориха победната битка на 18-и пехотен Етърски полк, когато Българската армия влиза победоносно в Скопие.

Струмишката епопея е от финалната фаза на Втората световна война, когато IV Българска армия участва в епичните боеве за Скопие. На военния полигон "Беляковец“ край Велико Търново беше пресъздадена битката при кота 805 в Брегалишко.

"Днешната военноисторическа възстановка пресъздава събитията от 1944 година по пътя на славния 18-и пехотен Етърски полк. Подвигът на над 450 хиляди войници и офицери в първата и втората фаза от участието на България във Втората световна война остава непреходен“, разказа Иво Антонов от сдружение "Братя по оръжие“, организатор на възстановката.

Участниците бяха в оригинални униформи, с въоръжение и мотопехотна техника от епохата.

Тези събития трябва да се помнят, защото сме длъжници на историята, но и да внимаваме в днешната сложна геополитическа обстановка, когато войните са реалност, коментираха участници:

"Да се носят униформите, които нашите предци са носили и да участваме в боевете, в които те са се сражавали, за да може да запазим историята по по-интересен начин“, коментира 15-годишният Кубрат Минковски от Плевен.

"Историята е нещо много важно, което трябва да се цени и да се уважава от хората и с такава малка част допринасяме и за връщането ѝ“, посочи великотърновецът Станислав Колев, участник във възстановката.

"Поуката е, че войната е лошо нещо, но за да не е толкова лошо, трябва да си готов за война“, заяви ветеринарният лекар Добромир Димитров от Ямбол. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна