Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране

Снимка: БТА

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране. Те са общо 4, като българските участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 милиона евро, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. Ведомството е национален координатор на цифровия сектор от Механизма.

Проектите предвиждат изграждане на 5G инфраструктура в 34 отдалечени места в област Бургас, в които няма педиатри. Ще бъде направена връзка с коодинационно-консултативния център по телемедицина, който се намира в Бургас. В 10 от населените места се очаква да има стационарни центрове, в останалите чрез специализирани свързани 5G линейки ще се осъществяват дистанционни детски консултации, периодични детски прегледи и ще се оказва спешна помощ.

Бъдещата инфраструктура ще позволява високоскоростни изчисления, бърза обработка и анализиране на пациентски данни в реално време.

Ще бъде изградена 5G частна и публична мобилна мрежа на летище "София", която ще осигури услуги за комуникация, мобилност, сигурност и безопасност. В критични ситуации мобилната частна мрежа на летище "София" ще осигурява достатъчен капацитет и ще предоставя достъп на български публични органи като полиция, пожарна, бърза медицинска помощ, звена за борба с тероризма и др.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна