Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия

Драган Приморац
Снимка: БТА

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия. Кандидатурата му беше приета по време на Обща конференция на формацията в град Шибеник.

Драган Приморац беше представен от премиера на страната и председател на управляващата Хърватска демократична общност Андрей Пленкович. 

В обръщението си пред делегатите Драган Приморац подчерта, че ще бъде "президент, който ще се бори за по-добър живот и стандарт на всеки човек, за достойнството на хърватските военни ветерани, за силна и мощна хърватска армия, за партньорството с НАТО и ЕС, за борба с корупцията, за все по-качествено обществено здравеопазване, за родолюбие".

Драган Приморац е роден през 1965 г. в гр. Баня Лука (Босна и Херцеговина). Завършва Медицинския факултет на Загребския университет, където защитава и докторска дисертация през 1997 г. Той е педиатър, специалист по медицинска генетика и постоянен съдебен експерт. Като пост докторант, а след това и преподавател, работи няколко години в Университета в Кънектикът, САЩ. 

Обучава се в Лабораторията за криминалистика на Държавната полиция на Кънектикът, в Института по патология на въоръжените сили (AFIP), в Центъра за аналитично генетично изследване в Денвър и др. Министър на науката, образованието и спорта на Република Хърватия в правителството на Иво Санадер от 2003 до 2009 г., семеен с две деца.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна