Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Русинова:

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение

| Интервю
Снимка: Иванка Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Ранното пенсиониране да бъде възможност за учителя, а не задължение - ако човекът се почувства изхабен, да се възползва от тази възможност, но ако остане в училище, той да изпълнява нещата както трябва.

Това предложи пред БНР Петя Русинова, бивш директор на училище.
"Ако учителите излязат от училище рано, ще се получи вакуум за новите учители. Българското учителство още в университета трябва да познава длъжностната характеристика на учителя", категорична бе тя.

Според нея няма нищо по-ангажиращо, по-натоварващо и водещо до прегаряне от отговорността за здравето и живота на хора: 

"Усиленият психически елемент на работата на учителя води до прегаряне. Става дума за това колко психическа енергия учителят се налага да реализира денонощно. Това кореспондира пряко с отговорността, която носи. /.../ Извън училище ние продължаваме да носим отговорност за децата. Това е денонощно. Тази отговорност за здравето и живота на децата е най-натоварващата за българския учител". 

Учителят би предпочел да работи в предвидима среда, изтъкна също Русинова. По думите ѝ страхът от неизвестното води до фрустрация у човека и до нежелана реакция, когато нещото се случи. Средата се променя шеметно, отбеляза тя и обясни:

"При тези технологии на учителя се налага да догонва както развитието на учениците, така и собственото си развитие. Налага се да догонва изискванията, които се поставят пред него. Не само родителите и семейството делегират отговорност, но и някои институции". 

Важно е в часа по математика учителят да мотивира и да предизвика интереса на учениците, коментира Петя Русинова относно инициативата на местната управа във Враца да учреди Общинска академия по математика. По думите ѝ обаче това е допълнителен ангажимент и време за учениците. 
Математиката е в основата на всичко, което ни заобикаля, но това трябва да е математиката в часа по математика, изказа мнението си тя.

Цялото интервю на Илия Вълков с Петя Русинова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна