Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко Търново празнува Освобождението си

111 години от Освобождението на Малко Търново и Странджанския край ще бъдат отбелязани днес, 25 октомври с празнична програма. На този ден по традиция малкотърновци отдават почитта си към загиналите за свобода.

В 11.00 ч. на площад „Преображение“ в Малко Търново ще започне тържествената церемония, която ще включва издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на загиналите за свободата на отечеството. Празнично слово ще произнесе кметът Илиян Янчев.


След това ще има концерт, в който ще участват фолклорна група „Филек“ към читалище „Г. Попаянов 1914“ , фолклорна група към СУ „Васил Левски“ и група за  народни танци към Детска академия Лил Съншайнс.

"Ден на отворени врати" ще има в историческия музей „Проф. Александър Фол“.

Среща с поета Недялко Йорданов, който е почетен гражданин на Малко Тръново, ще се проведе от 17 часа в читалище „Георги Попаянов“. Той ще представи изповед в стихове и песни „Не ми се тръгва“.  


През 1913 година на 25 октомври в Малко Търново, смесена българо-турска комисия подписва документът с който града и съставните селища преминават към Царство България. Първите „дипломати“, подписали от българска страна Акта са: околийският управител Жельо Бурилков, майорите Сотиров и Витанов, поручиците Табаков и Багиев, първият малкотърновски кмет Райко Петров, поручик Венедикт Василев. Пътят към свободата премина през славната Преображенска епопея, през бойните поля на Тракия, през героичните битки за Одрин, Чаталджа и Люлебургаз.

 Всяка година, на този ден, жителите на община Малко Търново почитат паметта на всички, загинали за свободата, прекланят се пред героизма на двете доброволки-самарянки от Малко Търново Калица Берберова и Тодорка Янкова, които на фронта, в разгара на бойните действия дават първа помощ на ранените войници. Този ден е израз и на признание към съзидателното държавническо дело на Димо Янков, Лефтер Мечев, Георги Попдобрев, свещеник Сава Шаренков, отец Рафаил и отец Иван Гаруфалов и още много, много други.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна