Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори излизат на протест в защита на техен колега (ОБНОВЕНА)

Исканията им са за справедливи присъди на извършителите на опит за убийство и въоръжен грабеж на таксиметров шофьор от Ямбол

архив
Снимка: БГНЕС

С искане за справедливи присъди за извършителите на въоръжен грабеж и опит за убийство на техния колега Апостол Вълчев от Ямбол, таксиметрови шофьори излизат на протест. Днес делото за нападението над таксиметровия шофьор ще се гледа във Върховният касационен съд.

Недоволството на таксиметровите шофьори е породено от забавянето на съдебния процес и липсата на справедливо наказание за нападателите.

Инцидентът с таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, сега на 38 години, стана на 11 декември 2017 г. Той беше прострелян от двама, тогава все още ученици - на 18 и 14 години, в покрайнините на село Дражево. За да откраднат оборота му от 52 лева, те го прострелват с въздушна пушка, преправена в огнестрелно оръжие и с газов пистолет. След инцидента Вълев претърпя няколко животоспасяващи операции.

Окръжният съд в Ямбол наложи на Костадин Стоянов, все още непълнолетен по време на престъплението шест години затвор, а на Симеон Димитров 16 години. Апелативният съд в Бургас намали присъдите им на 15 години „лишаване от свобода“ за Симеон и на две години и четири месеца за Костадин, като деянието му бе преквалифицирано в опит за грабеж, придружен със средна телесна повреда. Сега ще се очаква решението на Върховния касационен съд.  

Протести между 8 и 10 часа днес са предвидени пред съдебните палати в София, Ямбол, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца.


В Бургас:

Таксиметрови шофьори ще протестират пред Съдебната палата в подкрепа на своя колега Апостол Вълчев от Ямбол. Те настояват за справедливи присъди на двамата обвиняеми за въоръжен грабеж и опит за убийството му. От бранша в Бургас искат и за повече сигурност и защита за таксиметровите шофьори. 

Карам такси и искам да се прибера жив и здрав вкъщи, каза Георги Георгиев, който от дълги години работи като таксиметров шофьор. Често ни се случва да возим агресивни клиенти в неадекватно състояние, заяви още той

„С този протест искаме да кажем на обществото, че и ние работим както всички останали. Искаме да има някаква защита към нас. В Германия например има паник бутони, а не като тук да светват някакви светлини. При тези паник бутони, които имат силен звуков сигнал, светлините светят къси и дълги, но това са фабрични настройки. Това при нас ще бъде трудно да се направи.“

Сдружението на таксиметровите шофьори в Бургас подготвя декларация в подкрепа на своя колега Апостол Вълчев. Те се опасяват, че се прави опит за преквалификация на обвиненията срещу двамата извършители на тежкото престъпление, каквото е опита за убийство на таксиметровия шофьор.

Във Велико Търново:

Полицията във Велико Търново позволи само на три таксиметрови автомобила да спрат пред Съдебната палата, за да протестират в подкрепа на колегата си от Ямбол. 

"Искаме сигурност и да се приберем живи от работа", коментираха включилите се в протеста.

"Искаме по-тежки наказания за клиентите, които ни убиват на работните места. Ние работим с хора. Да имаме сигурност, че тази заран като излезем от вкъщи довечера ще се приберем. Някои от колите имат паник бутони, до края на годината ще имат всички. Искаме най-вече да се промени мисленето на всички".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна