Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ню Йорк таймс: Иран готви няколко плана за ответен удар от страна на Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските въоръжени сили изготвят няколко военни плана с оглед на евентуален ответен удар от страна на Израел, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вестник "Ню Йорк таймс" уточнява, че отговорът, който планират иранските въоръжени сили, ще зависи изцяло от действията на Израел. Ако Тел Авив извърши нападение срещу петролна и ядрена инфраструктура, то Иран може да изстреля до хиляда балистични ракети, както и да възпрепятства корабоплаването в Персийския залив и през Ормузкия проток. Ако атаките на Израел се ограничат до складове или военни бази, то Иран може дори и да не отговори, пише още американското издание. 

В началото на октомври Иран изстреля около 200 балистични ракети срещу Израел, а израелското правителство се закани да отговори на нападението. 

В четвъртък стана ясно, че Израел се е съгласил да поднови преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Очаква се в неделя директорът на израелското разузнаване МОСАД Давид Барнеа да се срещне в Катар с директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Позициите на "Хамас" ще бъдат предадени на израелските преговарящи от посредниците от Катар и Египет.

Междувременно - командващият израелските въоръжени сили генерал Херци Халеви обяви, че е възможно войната в Ливан срещу "Хизбула" "рязко да приключи". Халеви не уточни какво точно има предвид, но отбеляза, че висшето ръководство на проиранската групировка е унищожено.

Иран подкрепя мрежа от въоръжени групировки и политически организации в Близкия изток, сред които са ливанското шиитско движение "Хизбула" в Ливан, палестинското ислямистко движение "Хамас" в Ивицата Газа и Йеменските хуси. Всички тези организации извършват атаки срещу Израел. Снощи Израел отново нанесе няколко удара по предградие на Бейрут, считано за бастион на ливанското шиитско движение.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна