Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ ще ползва наземни генератори за противодействие на градушките

Иван Капитанов
Снимка: БНР

Агроминистерството ще ползва наземни генератори, за да противодейства на градушките в зони, където не е позволено да се използват ракети и самолетен способ. Това съобщи заместник министърът на земеделието Иван Капитанов по време на празника на земеделската наука в Селскостопанската академия.

Наземните генератори със сребърен йодид се ползват успешно във Франция и Испания в зони, където заради активния авиотрафик въздушното пространство е ограничено, и традиционните ракетни и самолетни методи са неприложими. 

При прилагането му се наблюдава до 40% намаляване на енергията на градушката, така тя нанася по-малко поражения на реколтата. Пилотно генератори ще бъдат сложени в две области у нас.

"В момента трябва да определим зоните, за да видим къде е имало събития през последните две-три години, за да видим след това съпоставим анализ за резултатите", обясни Капитанов. И допълни, че с този способ, за разлика от ракетния, могат да се пазят от градушка и населените места. 

Заместник-министърът не успя за посочи колко ще струва на бюджета този способ:

"Но значително по-евтино от способа, който е с ракети и самолети".

Методът е лесен за внедряване, защото не изисква квалифициран персонал, тъй като генераторите се управляват дистанционно.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна