Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В партньорство с Общината и Младежки център в Перник

WWF България организира Младежка асамблея за климата у нас

Снимка: WWF България

Започна първата по рода си Младежка асамблея за климата у нас, организирана от WWF България в партньорство с Община Перник и местния Младежки център.

В продължение на 4 дни през октомври и ноември, младите жители на района ще имат възможност да се запознаят и да обсъждат теми, свързани с климатичните промени, справедливия енергиен преход и подходящи политики за насърчаване на зеленото предприемачество на местно ниво.

Идеята за Младежката асамблея е провокирана от социологическо проучване, фокусирано върху разбирането и познанията на младежите за справедливия преход.

Проучването е проведено от WWF България и социологическа агенция през 2022 г. във въглищните региони на Южна България. Резултатите да показали, че голяма част от младите хора са чували за тези теми, но липсва по-широка информираност, каза Александър Георгиев от програма “Младежка ангажираност и младежки политики“  на WWF България.

"Още от първия ден на събитието става ясно, че младите хора искат да останат в родното си място, но не виждат добри възможности за развитие след като завършат образованието си. След като излязат от училище или университет те  не са много сигурни как ще могат да допринесат или да се впишат в местната икономика, поради което не са удовлетворени от това, с което се занимават" добави Георгиев.

Все още има възможност да се включат участници в предстоящите дни от проекта - 26 октомври, 15 и 16 ноември. 

Предстои участниците заедно с организаторите и лекторите да направят разбор на идеите на младежите и да представят тези идеи пред Община Перник.

Организаторите планират среща между участниците  в инициативата и местната власт, за да се постигне директен диалог, в който младите хора могат да изложат своята гледна точка за развитието на своя град.

Чуйте повече в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна