Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на адвокати в цялата страна срещу процедурата за избор на главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Възобновената процедура за избор на главен прокурор и личността на единствения номиниран -  Борислав Сарафов, както и новооткритата процедура за избор на председател на Върховния административен съд изкараха на протест адвокати от цялата страна. Те се събраха по обед пред съдебните палати в окръжните градове и предупредиха, че ако не бъдат чути, отново ще протестират, но вече пред Народното събрание.

Изтеклите мандати на съдебните кадровици са основанието представителите на адвокатурата да смятат, че те нямат моралното право да избира хората, които ще ръководят административното правосъдие и прокуратурата през следващите 7 години. Според тях, двете процедури са лишени от легитимност и обществено доверие:

"Искаме да кажем на всички, които в последните години заемат длъжности в държавния институции, че трябва да упражняват властта в рамките на мандата им - отговорно и добросъвестно, за да може всяка една процедура, която се провежда, да не оставя горчивия привкус, че решението се взема някъде другаде, а не в органа, който трябва да вземе решение. Това действие извън мандат води до едно безвремие и до едно усещане, че властта се упражнява безкрайно, което е обратното на правова държава. Това е всъщност произвол", заяви Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия.

На протестите в страната пред скоби беше извадена личността на единствения номиниран  за главен прокурор - настоящият и.ф. Обвинител номер едно Борислав Сарафов. Заради факта, че беше заместник на предсрочно отстранения от поста му Иван Гешев:

"...Няколко години той беше човекът, който пазеше гърба на бившия главен прокурор и едва когато по незнайни за широката публика причини те развалиха приятелството си, той разкри, че е имало нередности, които обаче незнайно защо същият е прикривал няколко години.

"За мен това е нелогично, неправилно и не следва да се допуска".

Това посочиха някои от протестиращите адвокати.

Те също така се аргументираха със свързването на Сарафов с аферата "Осемте джуджета":

"Мина по-малко от една година, откакто изтекоха и снимките господин Сараф в заведението "8-те джуджета", където има много близки отношения с Пепи Петров - Еврото. след тези снимки, мисля, че безпристрастността и независимостта на господин Сарафов е сериозно компрометирана", посочи адв. Лидия Пенева.

За цвят на протеста - пред Съдебната палата в Русе беше изградена инсталация с градински джуджета,  а в София -  адвокат се появи с чучело, а друг - с ксерокопие на дипломата на Борислав Сарафов.

Снимка: Ася Пенчева

В защита на легитимността на процедурите преди седмица се обяви мнозинството във Висшия съдебен съвет, а преди дни -  и  Камарата на следователите.

На фона на гласовете "за" и "против" Борислав Сарафов представи концепцията си управлението на прокуратурата в следващите 7 години и обеща да я превърне в политически неутрална институция. Стана ясно и че влиза в оспорваната процедура начисто, тъй като ад хок прокурорът Даниела Талева удостовери, че не е открила данни за извършени от него престъпления в нито един от подадените при нея сигнали срещу и.д. главния прокурор, включително и във връзка със спомената афера "Осемте джуджета".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна