Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Турция започна в 168 секции

Запечатване на изборна секция в Турция
Снимка: Мария Петрова, БНР

Гласуването във всички 168 секции в Турция вече тече, тъй като в южната ни съседка не връщат стрелките с един час назад и изборният ден започна час по-рано от този в България. Прогнозите за изхода от вота в южната ни съседка са разнопосочни, но единство има около мнението, че не се очаква висока активност. 

Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев потвърди, че всички 100 секции на територията на мегаполиса и в Бурса са готови да посрещнат избирателите, които искат да упражнят своя вот. 

Последно бяха запечатани две секции в истанбулския квартал "Авджълар", където на място присъства екипът на БНР. Там заради провеждан изпит работата по подготовката на изборите в определеното за целта училище можеше да започне едва в късния следобед, но премина гладко и организирано.

Хюлия Алтън и Севинч Кобакова, които като служители на общината в "Авджълар" помагат за осъществяване на изборния процес, разказаха впечатленията си от предизборната кампания:

"Този път беше много по-различно, защото има много партии. Така и трябва да бъде", каза Хюлия Алтън"

"Важното е да се оправи демокрацията", допълни Кобакова.

Генералният ни консул в Одрин Радослава Кафеджийска обясни за БНР, че всички 31 секции в Тракия са запечатани и само в една се е наложила смяна на член поради незнание на български език. 

На няколко места е имало случай на неявил се член на комисия, но това няма да попречи на нормалното отваряне на секциите, като от консулството имат готовност с евентуални смени, за да може вотът да протече нормално.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна