Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК апелира СИК да спазват задължението си да поставят два печата на хартиените бюлетини. На машинните бюлетини се поставя само по един печат

ЦИК: Избирателната активност към 11.00 часа е 9,55%

35 са решенията на РИК за преустановено машинно гласуване

Росица Матева
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

ЦИК оповести първи официални данни за избирателната активност. Към 11.00 часа тя е била 9,55%, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Най-висока е активността в Монтана - 14,44%, а най-ниска във Варна - 5,25%. На предходния предсрочен вот – на 9 юни, към този час активността е била 8,34%.

Към 11.00 часа са гласували 630 587 от имащите право на глас 6 601 262 български граждани, посочва от ЦИК.

Избирателната активност е изчислена на база брой избиратели в окончателните избирателни списъци, обясни Матева пред медиите.  

Към 11:40 часа в ЦИК са постъпили 11 сигнала, повечето от които са препратени към РИК. Три от сигналите остават за проследяване от ЦИК. Сред сигналите са за агитация по телевизия, за заснет вот и за недопуснат да гласува студент.

Също към този час са постъпили 35 решения на РИК за преустановено машинно гласуване. Най-много са случаите в Хасково, следват Благоевград и Пловдив област. Сред причините за спирането на машинното гласуване са - не се отпечатва бюлетина, не работи сензорният екран или четецът на устройствата, проблем със софтуера, не се разчитат смарткартите.

В една секция в Шуменско е преустановено машинното гласуване поради липсата на ток.

Данните към 13:00 часа са, че машините в страната, с които по различни причини е преустановено гласуването, са 46.

А това, което е постъпило в ЦИК като сигнали от граждани е, че в секции в различни райони на страната не са поставени двата печата на хартиената бюлетина, както изисква законът, както и един печат на разписката от машинното гласуване. От ЦИК припомниха, че отговорност за поставянето на печатите носят секционните избирателни комисии.

Във връзка с това Росица Матева напомни на всички СИК да спазват стриктно методическите указания, като поставят по два печата върху хартиените бюлетини (в противен случай те носят недействителни гласове) – един преди гласуването и един след него. Върху машинните бюлетини се поставя един печат, припомни говорителят на ЦИК.

Следващи данни за избирателната активност ще има към 16:00 часа и ще бъдат обявени от ЦИК на брифинг в 17:00 часа.

Целия брифинг чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна