Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на вота в област Силистра: Неявяване на членове на СИК и 2 машини, излезли от строя

Снимка: Незабравка Кирова

Неявяване на членове на СИК и две машини, излезли от строя - това са за момента проблемите на вота в региона на Силистра. Подадена е и жалба заради поставяне на отличителни партийни знаци върху табелките на застъпници.

Избирателната активност в региона към 11:00 часа е почти 12,8%, съобщават от Районната избирателна комисия, като най-много са гласувалите в Силистренска община - над 5 500 души от имащите право на глас над 46 200 избиратели.

За 2 секции - една в Силистра и една в Алфатар, е взето решение да се премине към гласуване само с хартиени бюлетини, съобщи председателят на РИК Константин Стоилов.

Тези парламентарни избори се отличават и с много на брой замени на членове на секционни комисии, каза още той: "В сравнение с предходните избори, може би двойно повече бяха замените на членове на СИК. И то между конкретни две политически сили". 


В секция 403 в Дулово нямат притеснения как ще протече изборния ден, коментира председателят ѝ Анелия Христова: "Предпочитанията са за хартиена бюлетина и всичко върви абсолютно нормално".

Слабо върви гласуването в изборната секция в село Овен, където право на глас имат 1000 души, съобщи председателят на комисията Нурджихан Юсню, която очаква активиране на населението в следобедните часове: "Засега са гласували 193 избиратели, нормално минава. Засега повечето гласуват с хартиени бюлетини".

До преди десет дни във връзка с изборите бяха съставени 18 протокола за предупреждение на лица, за които има данни, че могат да въздействат върху вота на гражданите.

Извършени са проверки по четири сигнала за нарушаване на изборното законодателство, като материалите са докладвани на прокуратурата.

Образувани са три досъдебни производства. 


Снимки - Незабравка Кирова.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна