Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40,64% е била избирателната активност в област Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

40,64% е била избирателната активност в област Благоевград, обявиха от Районната избирателна комисия. Гласоподавателите са с 4 процентни пункта повече в сравнение с изборите през юни.

Очаквано най-висока е активността в община Якоруда, с над 70 процента гласували, следвана от Белица с 69 на сто.

Под 29 на сто е избирателната активност в Благоевград. 

Само един от общо 35 сигнала, разгледани от Районната избирателна комисия днес, е бил за купуване на гласове. Той е бил подаден в община Гърмен. 


Снимки: Кети Тренчева

А 38 513 жители на област Перник са гласували за 51-во НС, съобщиха от РИК. Избирателната активност е  36,80 процента и е с 4 на сто по- висока от предходните избори през месец юни.

В 261 секции гласуваха избирателите в региона. Най- активни бяха в Ковачевци, където избирателната активност е 60,36 процента, а най- ниска е активността в община Радомир, където до урните отидоха 32.12 на сто от избирателите. 26 партии и коалиции с общо 123-ма кандидати си оспорваха четирите мандата в област Перник.

Няма данни за нарушения, които да са повлияли върху действителността на вота. Няма данни и за възникнали инциденти и нарушения във връзка с осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите. Само 5 удостоверения за гласуване са издадени от сектор "Български документи за самоличност" през изборния ден, съобщиха от полицията.

РИК - Силистра, снимка: Незабравка Кирова

Снимка: Незабравка Кирова


Над 4 000 силистренци повече са гласували днес, сравнено с провелите се през юни парламентарни избори. Изборният ден в Силистренска област завърши с активност от почти 38 %. С четири на сто по-висока от лятото. От 111 520 избиратели, по последни данни от ГРАО, гласувалите са 42 348 души.

Най-висока избирателна активност e отчетена в община Алфатар – 46,85 на сто, а най-ниска в община Силистра – 35,92 на сто.

За целия ден има подадена само една официална жалба в РИК, а в две секции бе преминато към гласуване само с хартиени бюлетини, заради неизправност на машините.

От Районната избирателна комисия съобщиха, че изборният ден е преминал спокойно.

От полицията също подадоха информация, че няма сигнали за произшествия и инциденти.

Но след жалби в съответното Районно управление в Дулово са били привиквани представители на местните власти за предупреждение, да не нарушават изборните права на гражданите.

В звената “Български документи за самоличност” в Силистра, Тутракан и Дулово от 21 октомври до 19.30 часа днес са издадени общо 48 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи.

Прогнозите показват, че за един мандат в региона ще са нужни от 2500 до 7500 гласа, а 7 % от гласовете за дадена политическа партия ще са нужни на кандидат от листа за пренареждането ѝ, чрез преференции.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна