Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 146 000 души са гласували в чужбина

Автор:
Снимка: Мария Самичкова

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада. 

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати. 

При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на глас в чужбина са упражнили 146 952 души. 

Българските граждани имаха възможност да гласуват в общо 719 секции в 57 държави, като най-голям брой  бяха разкрити в Европа. Данните са от Министерството на външните работи.

"Вотът премина без трудности, а сънародниците ни успяха да упражнят безпрепятствено правото си на глас", пише в съобщението.

Изборният ден в Република Северна Македония е преминал при неголяма избирателна активност. 327 български граждани са гласували в петте секции, които бяха отворени в съседната страна. 

В Турция активността в района на Бурса е по-голяма, отколкото тази в Истанбул, сочи информация на екипа на БНР в южната ни съседка. 14 745 са гласувалите в Бурса, а 13 336 - в Истанбул. В района на Одрин са гласували 10 734 души. Информацията е на специалния пратеник на БНР Мария Петрова.

"Продължаваме промяната" получава най-много гласове във Великобритания, Германия, Франция и Италия, като в тези страни "Възраждане" заема второто място,  според неокончателните данни на Централната избирателна комисия към 7 часа тази сутрин за ПП-ДБ са гласували над или близо 50 процента от упражнилите правото си на вот българи в Румъния, Унгария, Полша, Словакия и Грузия. "Възраждане" доминира в Испания, но с по-малко от 2 процента разлика пред "Величие" и "Продължаваме промяната". 

2895 са били българските избиратели във Франция - твърде ниска активност в историческата статистика за тези избори. Най-много, близо 1200 души, са гласували в трите секции в Париж, втори по активност са избирателите в Лион. ПП - ДБ е начело с 36,20%, за парижките секции този резултат е по-висок: 46,52%. На второ място се класира Възраждане с 15, 89%, следвана от Величие с 9,41%. Коалицията ГЕРБ-СДС е на четвърто място с 9,17%.   


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна