Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение и научени уроци

| обновено на 28.10.24 в 09:44
Яница Петкова
Снимка: Личен архив

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага, това би означавало нови предизвикателства при формирането на мнозинство и би наложило интензивни преговори и нови партньорства.

"Колкото повече политически сили влязат, от толкова повече партии ще трябва да се състави мнозинство. Освен ако не се тръгне към формат на правителство на малцинството, който обаче изглежда силно нестабилен и малко вероятен", коментира Петкова. 

По време на кампанията, според нея, се е наблюдавало по-умерено говорене от страна на политическите играчи. Всеки е насочвал посланията си към своята аудитория, без негативни нападки и категорични позиции срещу потенциалните опоненти.

За съставянето на коалиция и постигането на мнозинство Петкова отбеляза, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ най-вероятно ще търсят трети и четвърти партньор. Според нея "Възраждане" и ДПС-Ново начало остават изолирани от потенциалното мнозинство. По нейните думи БСП и по-малките политически формации като ИТН, "Величие" и МЕЧ са възможни партньори, въпреки че такова обединение би било разнородно и нестабилно, тип "орел, рак и щука", както се изрази тя. Въпреки това, според Петкова има шанс за успех, тъй като се наблюдава по-голямо смирение и научени уроци от предходните избори.

"Ако вече имаме яснота, че "Възраждане" ще бъдат трети, и ги пропускаме като потенциални участници в някакво мнозинство, то остава да се обърнат потенциалните партньори, за които вече говорим, но и те не са провели своите разговори. Ако ГЕРБ- СДС и ПП-ДБ преговарят и трябва да търсят трети и четвърти, струва ми се, че няма да се обърнат към ДПС- Ново начало, които също остават изолирани. Нямаме много ясни послания за АПС, не е напълно отречено потенциално партньорство с тях, но не е и потвърдено. Остават БСП и по-малките политически сили като ИТН, "Величие" и МЕЧ". 

Петкова отчете също и повишената избирателна активност, която е била положителна изненада за социолозите. Официалните данни от Централната избирателна комисия все още се очакват, но първоначалните наблюдения показват по-високо участие от предходните избори. 

"Завърнаха се да гласуват млади хора, не физически, завърнаха се на урните. Имахме продължителен спад през последните три години. Това показва, че ние като общество успяхме да прекъснем тази негативна тенденция", казва още тя.

Чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна