Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив Джаз фест" 2024 – в десетката!

И по света, и у нас, думата "джаз" е все така "лесна за произнасяне и приятна за ухото", според Ърнест Хоупкинс, в чиято кратка статия, публикувана в "Сан Франциско Бюлетин" през 1913 година, е упомената за първи път. Думата – с цялото ѝ емоционално и смислово значение, удобно се е настанила и в календара на града под тепетата. А цветната програма, която "Пловдив Джаз фест" предлага, събира меломани не само от България, но и от съседните ѝ страни. Които връщат на различните сцени създадените у нас красиви спомени: музика, текст и аранжимент. Букет от положителни емоции и широки усмивки, дори сълзи, ама от радост.

Фиестата предлага изкушаващ афиш и тази година. В програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Кое събитие да уважиш, е въпрос на лично меломанско предпочитание. А нито един избор няма да го кара на милостиня.

"Пловдив Джаз фест" отдавна не е просто приемник на "Пловдивски джаз вечери", тъй като надгради звездния форум с нов формат, с различна концепция и по-амбициозни цели, в чийто фокус е модерният и не чак толкова консервативен ценител на високото музикално изкуство. За 10 години форумът посрещна някои от най-значимите джаз изпълнители от съвременната световна сцена.

Чуйте пълния коментар в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна