Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антитерористичен шеф сметнал отравянето на Скрипал за "акт на война"

Сергей Скрипал
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на отдела за борба с тероризма по време на отравянето с "Новичок" на семейство Скрипал в Обединеното кралство описа как първоначално е сметнал случилото се за "акт на война" заради безразсъдното използване на толкова отровно вещество на чужда територия.

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха изложени на смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок" в Солсбъри през март 2018 година.

Нийл Басу, бивш ръководител на Отдела за борба с тероризма, който ръководеше разследването, говори пред  Би Би Си за изпитания "истински ужас" от отровата "без цвят и мирис" и колебанията как по най-добър начин да бъдат предупредени хората.

"Да бъде оставено такова вещество да лежи някъде на чужда територия е вероятно най-безразсъдното пренебрежение към човешкия живот, на което съм бил свидетел", каза Басу.

Би Би Си допълни, че само четири месеца по-късно 44-годишната Доун Стърджис почина, след като по невнимание беше изложена на "Новичок" от намерено шишенце за парфюм, в което е имало достатъчно отрова, за да убие хиляди хора и вероятно използвана за намазване на дръжката на вратата на дома на Скрипал.

Двама мъже, за които се смята, че са от руското военно разузнаване, бяха посочени като заподозрени за опитите за убийство през септември 2018 година, като през 2021 година беше съобщено за трети заподозрян. Руското правителство и самите заподозрени винаги са отричали да са замесени в атаката.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна