Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С новите велоалеи, София става по-безопасна за велосипедистите

Велоентусиастите Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин
Снимка: Боян Бочев
Велосъбитиeто "Критична маса" ще има ново издание на 31 октомври. Повече за събитието, както и за карането на колело, като част от градската култура, разказват в предаването “Радиокафе” представители на неправителственото сдружение "Велоеволюция" и редовни участници в групови карания в София: Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин.

В София се появиха нови велоалеи в районите около бул. “Патриарх Евтимий”, по “Витошка”, в района на НДК. Новите велоалеи предизвикаха бурна реакция както позитивна, така и негативна. Стигна се дори и до протести. 

“Нямаме точна статистика. Неофициално от Общината казаха, че още през първия месец по бул. “Патриарх Евтимий” - най-оспорваната и обсъждана велоалея, която маркираха да бъде двупосочна от двете страни на булеварда, там велосипедистите са се удвоили още през първия месец, което и по наблюденията на хора, които се интересуват от темата, виждат увеличение на велотрафика там”, казва Иво Делин.

Той разказа, че през почивните дни, когато времето е хубаво, алеята се пълни със семейства с малки деца, които я използват и се чувстват по-безопасно
“Най-вероятно използват велоалеята и връзката ѝ към Южен парк”, допълва той. “Това беше една дългоочаквана връзка, която беше предвидено да бъде направена през 2012 г. и от тогава сме в постоянни спорове, натиск и опити да се угоди на всички. Това, естествено, няма как да стане без някои компромиси”, обяснява Иво Делин.
Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин
Отделянето на велоалеите от движението, за колоездачите са зони с повишена сигурност, обяснява Калин Апостолов. Според него, задръствания по “Патриарха” е имало е преди да бъде направена велоалеята и още едно платно за колите не решава проблема. 

Иво Делин разказа и за инициативата велосипедисти, представени от сдружение “Велоеволюция”, заедно с още няколко неправителствени организации, да участват в работна група в Столичната община, където да бъдат решавани проблемите на велосипедистите в столицата. Вече са проведени и няколко такива комисии.

Според велосипедистите, в Общината от години няма адекватна информационна кампания за ползите от карането на колело за здравето на хората, а и за околната среда. 

На 29 октомври, от 18.00 часа, в градинката пред църквата “Св. Седмочисленици” ще се проведе третото издание на “Вело Аперитиво”.

Всеки последен четвъртък от месеца пък се провежда и регулярното събитие “Критична маса”, което този път ще бъде тематично за Хелоуин. Мястото е на Пилоните пред НДК, от 18.30 ч., а всички желаещи да се включат във велообиколката из София, могат да облекат и тематични костюми. 

Чуйте цулия разговор на Боян Бочев в звуковия файл.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна