Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран обеща "решителен и ефективен" отговор на израелските атаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран заплаши да използва всички средства в своя арсенал, за да отвърне на въздушния удар, който му нанесе Израел в събота.

Междувременно израелските въоръжени сили подложиха на нови бомбардировки Южен Ливан. А Египет излезе с предложение за двудневно прекратяване на огъня в Ивицата Газа.
 
Външното министерство в Техеран днес ескалира антиизраелската реторика, обещавайки "решителен и ефективен" отговор на въздушните удари в събота. Говорител на ведомството обаче не влезе в подробности за намеренията на политическото ръководство на Иран.

Вчера върховният духовен водач Али Хаменей заяви, че действията на Израел не бива да бъдат подценявани, но не бива и да се преувеличават.

Говорител на иракското правителство обяви днес, че Багдад е внесъл в ООН жалба срещу използването от страна на Израел на въздушното пространство на Ирак за ударите срещу Иран. Съветът за сигурност се събира тази вечер на извънредно заседание в Ню Йорк.

Междувременно Израел осъществи два въздушни рейда срещу град Тир в Южен Ливан. По данни на местните власти са загинали най-малко 7 цивилни, а 17 са ранени. "Хизбулла" са изстреляли през деня 115 ракети и дронове срещу Израел.

В Газа са заловени близо 100 бойци от "Хамас", съобщи израелското командване. Това е станало на територията на болницата "Камал Адуан" в северната част на ивицата, която беше щурмувана в петък и в събота.

Днес се съобщава, че броят на жертвите на бойните действия в Газа от 7 октомври миналата година вече е надхвърлил 43 000.

Египетският президент Абдул Фатах ас Сиси обяви снощи предложение за краткотрайно спиране на бойните действия в Газа. Планът е първоначално то да продължи два дни и да бъдат разменени четирима от държаните от "Хамас" заложници за неуточнен брой палестински затворници в Израел. И след 10 дни да продължат преговорите за трайно замлъкване на оръжията.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна