Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандален видеозапис: В Белица попълват празни бюлетини

Снимка: Ани Петрова

Скандален видеозапис от броенето на бюлетините  в една от секциите в град Белица показва как жена попълва празни бюлетини в полза на две партии - ГЕРБ и "ДПС- ново начало". 

Нарушението, което изборният закон квалифицира недвусмислено като престъпление, се вижда ясно от записа на камерата при преброяването на резултатите от вчерашното гласуване в секция номер 4 в град Белица. 

Няколко от членовете на секционната комисия са заети с попълването на протокола, докато други трима подреждат хартиените бюлетини по номерата на партиите и коалициите. Една от купчините с хартиени бюлетини е видимо неизползвана, тъй като жена поставя „Х“  предимно върху номер 8 и по-рядко  върху номер18. След това ги разпределя съответно към  "ДПС- ново начало" и ГЕРБ-СДС.

За да станат действителни фалшивите бюлетини, трябва да се поставят подписи от хората, които уж са гласували. Най-вероятно са подписани избиратели, които не са гласували, коментираха членове от Районната избирателна комисия в Благоевград, които също бяха изгледали записа, разпространен от БНТ.

Председател на въпросната секция №4 е Николинка Андреева.

Към момента от прокуратурата няма потвърждение дали се е сезирала по  скандалния случай, в който се съдържат поне две престъпления според  адвокати, занимаващи се с изборни казуси.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна