"Изсветляването е абсолютен факт. Много по-малко са случаите на неиздаване на касови бележки. За 2022 и 2023 г. приходите в държавата от преки и косвени данъци от бранша са се увеличили в сравнение с предходните 2 години, когато ДДС беше 20 процента", коментира пред БНР-Радио София Ричард Алибегов, съпредседател Българската асоциация на заведенията.
По думите му, след ковид пандемията всяка година се иска вдигане на ДДС за ресторантите, но с анализи се доказва, че мярката е добра и за държавата.
Когато са ясни данните за 2024-та, те ще бъдат дадени на депутатите.
Финансовият министър може да иска, но промяната зависи от парламента, напомни Алибегов:
"Когато ефектът е положителен за държавата, ставката от 2008 г. е по-ниска в 21 европейски страни, не виждам защо трябва данъкът да се вдига в България."
Според Алибегов и в момента 60% от оборота е с 9% ДДС (за храни и безалкохолни напитки) и 40 на сто от бизнеса се облага с 20% ДДС.
При връщане на ставката ще се вдигнат цените на храните, ще падне оборотът, а и вероятно ще се наложат съкращения сред персонала.
Чуйте разговора на Невена Николова.