Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Георги Тръпков: Ресторантьорството не е пица на парче

"Ресторантьорският бизнес не е конвейер"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

В момента всеки се упражнява на тема ДДС в ресторантьорството, но без аргументи за връщане на 20%.

Това заявява Георги Тръпков, хотелиер и ресторантьор с повече от 40 години практика, собственик на първия частен хотел в Поморие.

Ресторантьорството не е пица на парче, не е дюнер кебап, подчертава той.

"За една продукция от 25 лева се грижат 6-7 човека персонал. В една аптека се прави от един човек или от двама."

Ресторантьорският бизнес не е конвейер – печеш и даваш. Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка, пояснява Тръпков, като акцентира върху спецификата на бранша.

По думите му, зад цената, която плащаме ние като клиенти в един ресторант, стои цяла верига от дейности и хора, които ги извършват. В цената се съдържа трудът на снабдители, готвачи, сервитьори, бармани.

Заготовката е четири до пет пъти повече от времето, в което реализираш продажба, коментира Георги Тръпков в предаването "Преди всички".

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени