Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хотелиерите и ресторантьорите настояват за запазване на диференцираната ставка на ДДС

Атанас Димитров

Представители на бизнеса изложиха доводите си в Кюстендил срещу повишаване на косвения ДДС на заведенията за обществено хранене и развлечение. Според тях е време политиците да чуят гласа на местния бизнес. От бранша настояват за запазване на диференцираната ставка на ДДС. Според тях това е изключително важно за потребителите, за конкурентоспособността и оцеляване на бранша.

Пред Радио София зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров посочи, че към инициативата в Кюстендил са се присъединили и представители на бизнеса от Дупница, Сапарева баня, Велинград, Боровец, Банско и Перник.

"Акцентът беше да се срещнем с представители на малкия, на семейния бизнес, с хората, които работят на терен, с обикновените ресторантьори, които с целите си семейства се трудят. На събитието присъстваха и представители на местната власт, както и депутати и представители на Сдружението на заведенията в България, и на Българската асоциация на заведенията. С това ние показваме, че различните браншови организации стоим заедно за постигане на тази цел, т.е. на запазване на диференцираната ставка“, отбеляза Димитров.

По думите му, когато ДДС беше намален на 9% по време на пандемията от Covid-19, браншът е получил упреци, че тогава не е намалил цените на услугите.

"Функцията не беше да намаляваме цените, а беше разликата да остане като компенсация. Сега, в 22 държави от Европейския съюз се прилага такава ставка и тя се прилага и за други бизнеси, но конкретно за туризма. Трябва да си зададем въпроса – защо тези държави, някои от които не са в ЕС, но са преки конкурентни в туризма на България, други са в ЕС, но са такива туристически гиганти, те прилагат тази ставка“, посочи Атанас Димитров.

Според него, зависимостта за прилагане на такава ставка, е че данъкът има особеността в определени ситуации да се поема частично от бизнеса.

"Тъй като нашият бизнес е много специфичен за изработване на единица продукт, зад нас стоят изключително много хора. Ако едно малко заведение прави оборот от 1000 лева на ден, зад него стоят 10-12 души средносписъчен състав“, обясни зам.-председателят на БХРА.

По думите му, трудът на хората "изсмуква" печалбата. При по-високо ДДС, добавената стойност за бизнеса е нищожна и трудно могат да покрият разходите си, каза Атанас Димитров.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени