Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Производителите понякога са принудени да правят дребни компромиси, а цената я плащаме ние"

Андрей Велчев: Скъпи продукти са сред най-големите рецидивисти на пазара

"Свикнахме да консумираме повече чужда кухня, отколкото трябва, но се връщаме към корените"

| Интервю
Андрей Велчев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Едни от най-скъпите продукти се оказаха сред най-големите рецидивисти на пазара.

Това предупреди пред БНР Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна.

"Когато тестваме, тестваме и най-скъпия, и най-бюджетния продукт."

"Има завръщане към търсенето на конкретен производител и конкретен продукт. Вървим към занаятчийски продукти, които ще са значително по-скъпи, но и доказано качествени", смята Велчев.

В България свикнахме да консумираме повече чужда кухня, отколкото трябва, но се връщаме към корените, коментира Велчев.

"Трябва да намерим начин да върнем духа в бутилката, колкото и да е трудно. Това може да стане чрез кооперативи, чрез търсене на дебат как стигнахме дотук, не да констатираме поредния край на конкретен отрасъл. И най-вече: българинът да вярва, че ще се върнем към корените си."

Според него търговските вериги имат вина за "безотговорността на човека, който подрежда стоките на регала", която по думите му "е огромна".

"Вие като производител може да сте създали най-добре изглеждащият, най-свежият продукт, но до вашия дом той да стигне мухлясал или в процес на развала."

Илюстративна снимка: БТА

Когато не могат да контролират нещо, институциите прибягват към това да го ограничат или забранят, заяви Велчев в предаването "Преди всички" и изказа мнение, че контролът на БАБХ, "на която продължава никой да не ѝ вярва", е слаб и неефикасен.

"Колкото и сигнали да им пращаме, винаги отговарят така, че ме е срам да връщам отговора на потребителя."

Производителите понякога са принудени да правят дребни компромиси, а цената я плащаме ние. Понякога суровината не е такава, каквато са очаквали, отбеляза още председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна.

Много е важно потребителите да имат висока нетърпимост към нелоялни практики, подчерта Велчев. По думите му обаче "не трябва да превръщаме българина в проверяващ – с лупата да следи" вместо контролните органи.

В съседна Гърция има много по-засилен контрол и гражданско участие в този процес. Там не е по-евтино да си платиш глобата, отколкото да си подобриш качеството, обясни той.

"Най-големият проблем е с отварянето на границите. Веднъж влезе ли продукт в България, става по-скоро непроследим. Има много продукти, които не подлежат на контрол от Агенцията по храните, защото разчитаме в Европа да са свършили тази работа."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна