Биоземеделието е дефинирано в закон. В тази област има много строг контрол у нас и в Европейския съюз. То възниква в отговор на индустриалното земеделие, но има съществени разлики – в обработката, в отношението към живия свят, (не)използването пестициди и други препарати.
Това обясни пред БНР-Радио София Любомир Ноков. Той е един от предприемачите в България, които доказват, че устойчивият и отговорен бизнес модел може да бъде икономически успешен. Компанията му произвежда висококачествени био храни, развива стандарти за прозрачност, партньорства с малки фермери и преработватели, и измеримо екологично въздействие.
През втория ден от третото издание на Академия "Иновации в агробизнеса" той разказа за своето начинание отпреди над 15 години и за промените в отношението към биопродуктите от страна на хората (потребителите).
"Тогава още нямаше такова търсене на такива продукти, не се говореше с такива термини. В стремежа към евтини продукти в магазините имаше биоимитационни стоки.
Първите две биоферми, на които попаднахме, бяха в Троянско. Там работеха по програма на швейцарското правителство. Партнираме си до ден с тях. Сега вече работим с много биоферми. Партньорството е много важно. Доверието крепи цялата икономика."
По думите на Ноков, в страната ни няма регион с голяма концентрация на био площи. Има достатъчно много предприемчиви фермери, но е важна и политиката.
Компанията на предприемача е започнала с кисело мляко, а след това е увеличила асортимента. Българските си био продукти изнася в 20-ина страни. През последните 6-7 години всеки път получава награда на "вкусовите Оскари" в Лондон. Последното отличие е за нещо странно, но вкусно - тахан от черен сусам, продукт от една съставка.
"Ако имате навика да гледате етикетите, нашите се четат бързо и всички думи са ви познати, не е задължително в училище да сте били отличник по химия – казва с усмивка Ноков. – При добро земеделие продуктът лесно става вкусен."